English Version
This Site Is Available In English

رهایی بدون فشار و اجبار

رهایی بدون فشار و اجبار

امروزه مصرف دخانیات در شکل‌های مختلفی مانند سیگار، قلیان، ویپ، پیپ و ناس در سراسر جهان گسترش پیدا کرده است. بسیاری از افراد تصور می‌کنند بعضی از این موارد کم‌خطرتر هستند یا اعتیاد ایجاد نمی‌کنند؛ اما حقیقت این است که ماده اصلی موجود در اغلب آن‌ها نیکوتین است و نیکوتین ماده‌ای اعتیادآور و تخریب‌کننده می‌باشد. در گذشته بیش‌تر مصرف دخانیات به سیگار محدود می‌شد؛ اما به‌مرور زمان شکل‌های جدیدی مانند ویپ و پاد وارد زندگی انسان‌ها شد و به دلیل تبلیغات گسترده، به‌خصوص در بین جوانان و نوجوانان، این تصور به وجود آمد که ویپ بی‌ضرر است یا حتی می‌تواند جایگزین سالمی برای سیگار باشد.

در حالی‌که تحقیقات علمی نشان داده است که ویپ نیز وابستگی شدید ایجاد می‌کند و می‌تواند آسیب‌های جدی برای ریه، قلب و سیستم عصبی به همراه داشته باشد. قلیان نیز یکی دیگر از انواع مصرف دخانیات است که متأسفانه در فرهنگ بسیاری از خانواده‌ها عادی تلقی می‌شود. برخی افراد فکر می‌کنند چون دود قلیان از آب عبور می‌کند، ضرر آن کم‌تر است؛ اما میزان دود و سمومی که در یک وعده مصرف قلیان وارد بدن می‌شود، می‌تواند بسیار بیش‌تر از چند نخ سیگار باشد. علاوه بر نیکوتین، مواد سمی فراوانی مانند مونوکسید کربن و فلزات سنگین نیز وارد بدن می‌شود که به‌مرور زمان باعث تخریب سیستم تنفسی و قلبی خواهد شد.

پیپ و ناس نیز اگرچه ممکن است کم‌تر از سیگار و قلیان رایج باشند؛ اما همان ساختار اعتیاد را ایجاد می‌کنند. ناس که در برخی مناطق مصرف می‌شود، به دلیل تماس مستقیم با مخاط دهان، می‌تواند آسیب‌های شدید دهانی و بیماری‌های خطرناک ایجاد کند. در کنگره ۶۰ نگاه به اعتیاد نیکوتین، نگاهی علمی و درمان‌محور است. صورت مسئله تنها کنار گذاشتن یک وسیله مصرف نیست؛ بلکه مسئله اصلی، وابستگی جسم، روان و جهان‌بینی فرد به نیکوتین می‌باشد. فردی که سال‌ها از دخانیات استفاده کرده است، سیستم شبه‌افیونی و بیوشیمی بدنش دچار به‌هم‌ریختگی شده و برای درمان نیاز به زمان، آموزش و برنامه صحیح دارد.

عوارض نیکوتین روی خانم‌ها بسیار گسترده است. مصرف دخانیات می‌تواند باعث به‌هم‌ریختگی هورمون‌ها، پیری زودرس پوست، ریزش مو، مشکلات قلبی و تنفسی و حتی کاهش سلامت استخوان‌ها شود. هم‌چنین در دوران بارداری می‌تواند سلامت مادر و جنین را تحت تأثیر قرار دهد. خیلی از خانم‌ها به دلیل استرس یا فشارهای روحی به سمت دخانیات می‌روند؛ اما نیکوتین نه‌تنها مشکل را حل نمی‌کند؛ بلکه به‌مرور اضطراب و وابستگی بیش‌تری ایجاد می‌کند و آرامش واقعی را از انسان می‌گیرد. از نظر خانوادگی نیز مصرف دخانیات فقط به شخص مصرف‌کننده آسیب نمی‌زند. وقتی یکی از اعضای خانواده مصرف‌کننده باشد، فضای خانه تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

بوی سیگار، نگرانی فرزندان، الگو شدن مصرف برای کودکان و حتی فاصله عاطفی بین اعضای خانواده، بخشی از پیامدهای آن است. خیلی از فرزندان، اولین تجربه مصرف را از فضای خانواده و دیدن رفتار بزرگ‌ترها یاد می‌گیرند و این موضوع می‌تواند نسل بعدی را نیز درگیر کند. از نظر اجتماعی هم مصرف دخانیات می‌تواند به‌مرور روی روابط فرد اثر بگذارد. گاهی فرد برای مصرف بیش‌تر به جمع‌هایی کشیده می‌شود که محور اصلی آن مصرف است و کم‌کم از فعالیت‌های سالم و سازنده فاصله می‌گیرد. هم‌چنین هزینه‌های مالی دخانیات در طول زمان بسیار زیاد می‌شود و می‌تواند بر اقتصاد خانواده و کیفیت زندگی تأثیر منفی بگذارد.

یکی از نکات مهم در درمان دخانیات این است که بسیاری از مصرف‌کنندگان، تخریب‌های نیکوتین را جدی نمی‌گیرند؛ زیرا آثار آن معمولاً تدریجی و خاموش است. مشکلات تنفسی، بیماری‌های قلبی، اضطراب، اختلال خواب، کاهش انرژی و حتی وابستگی‌های روحی و روانی، بخشی از پیامدهای مصرف دخانیات هستند که به‌مرور خود را نشان می‌دهند. کنگره ۶۰ با روش DST و استفاده از آدامس نیکوتین، توانسته راه درمان تدریجی و اصولی اعتیاد به نیکوتین را ارائه دهد. در این روش، فرد به‌صورت پله‌ای و منظم میزان نیکوتین دریافتی خود را کاهش می‌دهد تا جسم فرصت بازسازی پیدا کند و هم‌زمان با آموزش جهان‌بینی، نگرش و تفکر فرد نیز تغییر کند.

به همین دلیل درمان در کنگره ۶۰ فقط قطع مصرف نیست؛ بلکه رسیدن به تعادل، آرامش و حال خوش واقعی است. در بخش همسفران نیز آموزش نقش بسیار مهمی دارد. خانواده‌ای که آگاهی پیدا می‌کند، بهتر می‌تواند مسیر درمان را درک کند و به‌جای سرزنش یا اجبار، همراه و حامی مسافر خود باشد؛هم‌چنین می‌توانند مسئله مصرف نیکوتین خود را نیز درمان کنند.  همسفران با آموزش و تغییر نگرش، به آرامش بیش‌تری می‌رسند و یاد می‌گیرند چگونه در مسیر درمان، تعادل را حفظ کنند. آقای مهندس دژاکام همیشه تأکید می‌کنند که برای درمان، باید صورت مسئله اعتیاد به‌درستی شناخته شود.

در درمان نیکوتین نیز اگر جسم، روان و جهان‌بینی به تعادل برسد، انسان می‌تواند بدون فشار و اجبار از بند نیکوتین رها شود و به آزادی واقعی برسد. در نهایت باید بدانیم که دخانیات، صرف‌نظر از شکل مصرف آن، می‌تواند وابستگی و تخریب ایجاد کند؛ اما خوشبختانه درمان آن امکان‌پذیر است. زمانی که فرد آموزش بگیرد، خواسته واقعی برای درمان داشته باشد و در مسیر درست حرکت کند، می‌تواند از بند نیکوتین رها شود و زندگی سالم‌تر، آرام‌تر و باکیفیت‌تری را تجربه کند.

نویسنده، ویرایش و رابط خبری: راهنمای نیکوتین مسافر ساحل
ارسال: راهنمای تازه‌واردین همسفر معصومه (نگهبان سایت)
همسفران نمایندگی شمس

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .