جهانبینی عبارت است از نگرش انسان به هستی و توجیه و تبیین آن در رابطه با انسان؛ به دیگر سخن، دید کلی که انسان از جهان هستی دارد و بر اساس آن به تعبیر و تفسیر آن میپردازد، جهانبینی نامیده میشود و به طورکلی، برداشت کلی انسان از جهان هستی را جهانبینی او میگویند. ما برای رسیدن به آرامش و قانون، درست زندگی کردن را با جهانبینی میآموزیم و هر مشکلی که در زندگی ما بهوجود میآید هم، بهعلت نبود آگاهی است. ما با حضور داشتن در کنگره۶۰ و آموزشهایی که از راهنمایان خود میگیریم، میتوانیم به درک و آگاهی کاملی نسبت به تمامی مسائل برسیم. ایمان به مسیر هم؛ در حرکت همسفر و مسافر بسیار تأثیرگذار است.
در کنگره، کتابهایی که تدریس میشود و آموزشهایی که در زمینه جهانبینی میگیریم، همه برای شخص خود ما است و در مسائلی که در زندگی ممکن است پیش بیاید نیز تأثیرگذار است، یعنی اینکه یاد میگیریم بهگونهای با آموزش جهانبینی به اطراف خود نگاه کنیم؛ که گویی همه هستی در زندگی کردن با ما شریک هستند و اگر بتوانیم به این دید برسیم، خواهیم دید که از زندگی لذت میبریم. بهعنوان مثال اگر شما درون جنگل یا باغی باشید، دید شما محدود است؛ اما هنگامی که از فراز کوه، جنگل یا باغ را نظاره کنید آن محوطه را بهگونهای دیگر خواهید دید. در این مقوله به بررسی جهانبینی ۱ و ۲ در کنگره و تعریف کلی جهانبینی میپردازیم.
جهانبینی، یعنی آنچه ما نسبت به کل هستی (جهان بیرون و جهان درون) برداشت، ادراک، دریافت و احساس میکنیم، جهانبینی نام دارد. در کنگره۶۰، جهانبینی به دو قسمت جهانبینی درون و بیرون تقسیم میشود. جهانبینی درون شامل: ادراک، احساس، دریافت و برداشت ما نسبت به خودمان است و جهانبینی بیرون شامل: ادراک، احساس، برداشت و دریافت ما نسبت به تمام هستی است. بیشترین قسمت مورد بحث، جهانبینی درون است که شناخت، ادراک، احساس و برداشت ما نسبت به دنیایی است که بهعنوان فرد مصرفکننده در زمان مصرف از آن غافل بودهایم و اینکه چنین شهری در وجود ما است و این سیستمهای حیاتی درون ما در حال فعالیت هستند.
چیزیکه در جهانبینی به آن تکیه میشود صورپنهان است. عقل، حس و نفس که تعاریفی برای آنها بیان شده و هم در سفر اول و هم در سفر دوم نقش بسیار مهمی دارند و باید به آنها اهمیت داد. جهانبینی درون مهم است؛ چراکه تفکرات درون، باعث اینکه من چگونه بیرون را ببینم هستند. اگر من درونم حس طلبکاری باشد از همه دنیا طلبکار هستم. جهانبینی برای این است که ما بدانیم ریشه خطاهای ما چیست و زمانیکه ریشه را پیدا کردیم، متوجه میشویم که چطور تغییر کنیم و از مسیر خطا تغییر جهت داده و به سمت خیر و صلاح خود رهسپار شویم؛ اما باید پرسید که چهکسی خیر و صلاح ما را بهتر میداند؟
بله کاملاً درست است، خدایی که انسان را خلق کرده بهتر از هرکس دیگری میداند که او به چهچیزی نیاز دارد و مسیرش چگونه باید باشد. جهانبینی، دریچهای است که ما از طریق آن به دنیا نگاه میکنیم. مجموعهای از باورها، ارزشها، فرضیات و ایدههایی که درک ما را از واقعیت شکل میدهند و به ما کمک میکنند تا جایگاه خود را در هستی تعریف کنیم. جهانبینی، فقط یکسری اطلاعات خشک و بیروح نیست؛ بلکه یک چارچوب زنده و پویا است که بر تمام جنبههای زندگی ما تأثیر میگذارد؛ از انتخابهایی که میکنیم تا روابطی که برقرار میکنیم و حتی احساساتی که تجربه میکنیم.
جهانبینیها میتوانند بسیار متنوع باشند، از دیدگاههای مذهبی و سنتی گرفته تا فلسفههای مدرن و علمی. برخی جهانبینیها بر فردیت و آزادی تأکید دارند؛ در حالیکه برخی دیگر بر جمعگرایی و مسئولیت اجتماعی تمرکز میکنند. برخی به دنبال پاسخهای قطعی و مطلق هستند، در حالیکه برخی دیگر با ابهام و عدم قطعیت کنار میآیند. حال این سؤال پیش میآید که اصلاً چرا جهانبینی اهمیت دارد؟ جهانبینی به ما کمک میکند تا معنایی برای زندگی پیدا کنیم. با پاسخ دادن به سؤالات اساسی در مورد هستی، هدف و غایت زندگی، به زندگی ما معنا میبخشد. همچنین باعث میشود که تصمیمات آگاهانهتری بگیریم.
با درک ارزشها و اولویتهای خود، میتوانیم تصمیماتی بگیریم که با باورهایمان همسو باشند. ایجاد روابط سالمتر از دیگر مزایای جهانبینی است که با شناخت جهانبینی خود و دیگران، میتوانیم روابطی بر پایه احترام و تفاهم بنا کنیم. شناخت و آگاهی در این زمینه موجب میشود تا با چالشها و بحرانها بهتر کنار بیاییم. با داشتن یک چارچوب فکری منسجم، میتوانیم در مواجهه با مشکلات و ناملایمات، قویتر و انعطافپذیرتر عمل کنیم؛ همینطور میتوانیم به یکپارچگی و انسجام درونی برسیم. با ایجاد هماهنگی بین باورها، ارزشها و اعمال خود، میتوانیم به یک حس انسجام و آرامش درونی دست یابیم. جهانبینی، یک سفر اکتشافی مادامالعمر است. با پرسیدن سؤالات اساسی، تفکر انتقادی و مطالعه و تحقیق، میتوانیم به یک جهانبینی منسجم، آگاهانه و معنادار دست پیدا کنیم که ما را در مسیر زندگی راهنمایی کند.
منابع: سایت کنگره۶۰ و برداشت از سیدیهای استاد امین
رابط خبری: همسفر فرحناز رهجوی راهنما همسفر ناهید (لژیون دوم)
نویسنده: همسفر شکوفه رهجوی راهنما همسفر ناهید (لژیون دوم)
عکس: همسفر شهزاد رهجوی راهنما همسفر ناهید (لژیون دوازدهم)
ویراستاری و ارسال: همسفر زینب رهجوی راهنما همسفر فاطمه (لژیون دهم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی وحید
- تعداد بازدید از این مطلب :
200