زمانیکه بخواهیم بازیهایی مانند مار و پله یا شطرنج را انجام دهیم، ابتدا باید با قوانین آن آشنا باشیم. بدانیم هر مهره چگونه و تحت چه شرایطی میتواند حرکت کند و چند نفر میتوانند در بازی شرکت کنند. زندگی نیز بههمین شکل است. آقای مهندس میفرمایند: «زندگی مانند یک صحنه تئاتر است و انسانها بازیگران آن هستند»؛ بنابراین هر بازیگر باید نقش خود را بهخوبی بشناسد و آن را بهدرستی اجرا کند تا نتیجهای مطلوب حاصل شود. جهانبینی یعنی علم چگونه زیستن، یعنی دانستن قوانینی که به ما کمک میکند با کمترین درگیری و مشکل در کنار یکدیگر زندگی کنیم. جهانبینی یکی از اضلاع مثلث درمان است. در کتاب چهارده مقاله بیان میشود که اگر یک مصرفکننده جسم و روان او به تعادل برسد؛ اما در جهانبینی دچار پوچی شود، دوباره به اعتیاد بازخواهد گشت. این نکته بسیار مهم است؛ زیرا جهانبینی نگرش فرد را نسبت به خود، زندگی، اطرافیان و جامعه تعیین میکند. اگر این نگرش منفی باشد، فرد به پوچی گرایش پیدا کرده و به سمت نابودی سوق داده میشود.
نفس، یعنی آنچه موجودیت انسان را در ظاهر و باطن شکل میدهد و نشانه آن داشتن خواسته است. همه انسانها دارای خواستههایی هستند که به دو دسته معقول و نامعقول تقسیم میشوند. ساختار نفس، مشخص میکند که خواستهها در کدام دسته قرار گیرند. در این زمینه، مدل قلعه مطرح میشود؛ عقلی که درون قلعهای قرار دارد و نگهبانانی از آن محافظت میکنند. این نگهبانان میتوانند خواستهها را در هر لباسی شناسایی کرده و امنیت قلعه را تأمین کنند. اگر به هر دلیلی یک خواسته نامعقول وارد قلعه شود، ممکن است عملکرد عقل مختل گردد و تصمیمات اشتباه گرفته شود. در اینجا مثلث دانایی مطرح میشود که سه ضلع آن تفکر، آموزش و تجربه است. دانایی مؤثر دانایی است که بتوانیم از این سه ضلع بهصورت کاملاً کاربردی در حل مسائل استفاده کنیم.
خواستههای نامعقول مانند یک ساختار عمل میکنند که تلاش دارند عملکرد عقل را به نفع خود تغییر دهند؛ بنابراین برای رسیدن به خواستههای خود بر دانایی و دانایی مؤثر انسان اثر میگذارند و مانع از رشد آن میشوند. افکار منفی، کارهای ضدارزش و حتی مصرف مواد مخدر، ابزار نیروهای منفی برای جلوگیری از شکلگیری دانایی مؤثر هستند. این نیروها مثلثی بهنام مثلث جهالت تشکیل داده که اضلاع آن ناامیدی، ترس و منیت است. در این مثلث، ناامیدی در برابر تجربه، ترس در برابر تفکر و منیت در برابر آموزش قرار میگیرد. نیروهای منفی با بهرهگیری از این مثلث، درون ما ساختارهایی پیچیده و شبکه مانند ایجاد کرده که از بین بردن آنها دشوار است. جهانبینی به ما کمک میکند ابتدا این ساختارها را شناسایی کنیم سپس راههای مقابله با آنها را بیاموزیم و در نهایت، آنها را با ساختارهای مثبت جایگزین کنیم. در پایان، میتوان گفت جهانبینی همچون الفبایی است که به افراد کمک میکند زبان یکدیگر را بفهمند و با آرامش در کنار هم زندگی کنند.
تایپ: همسفر فروغ رهجوی راهنما همسفر محدثه(لژیون پنجم)
ویراستار و رابط خبری: همسفر سهیلا رهجوی راهنما همسفر محدثه( لژیون پنجم)
ارسال: همسفر زهرا نگهبان سایت
همسفران نمایندگی چرمهین
- تعداد بازدید از این مطلب :
60