مهمترین مسئله در زندگی تعیین هدف است. ما باید بدانیم برای بهدست آوردن چه هدفی زندگی میکنیم. از زندگی چه میخواهیم و چه اهدافی را میخواهیم به دست بیاوریم. وقتی که به یک هدف رسیدیم، هدف بعدی ما چیست؟ باید بدانیم چه میخواهیم و هدف بعدی را مشخص کنیم. اصولاً بزرگترین چالش انسان، چالش با خودش است. بزرگترین چالش ما، در ذهن ماست. مهمترین درگیری که انسان دارد، درگیری با خودش است. ما با ذهنمان زندگی میکنیم. بیشترین چالش ما، چالش با افکار و اندیشههای خودمان است. اگر تفکرات، تصورات، خیالات و ذهن ما در گذشته باشد دچار افسردگی میشویم. انسانهای افسرده مدام در ناراحتیهای گذشتهاند و در اندوه از دست دادن جوانی و شادابی یا دارایی و مال و یا آنچه که در گذشته داشتهاند، افسرده میشوند.
کسانی که در آینده زندگی میکنند در اضطرابند. زندگی کردن در آینده، یعنی اضطراب و نگرانی. ترس از تنهایی، بالا رفتن سن و از دست دادن عزیزان، چالشهای آینده است. زندگی در آینده و تصورات و خیالاتی که ترس و وحشت از آینده را دارد، ما را دچار اضطراب میکند. زندگی در گذشته انسان را افسرده میکند و زندگی در آینده انسان را مضطرب میکند. آنچه که به انسان آرامش میدهد زندگی در لحظه حال است. اگر میخواهیم آرامش داشته باشیم؛ باید زندگی کردن در لحظه حال را یاد بگیریم.
در ذهن ما بهطور دائم تصاویر مختلف در حال نمایش است. درست مثل این است که ما در مقابل یک نمایشگر نشستهایم و با کنترلی که در دست داریم، تصاویر و کانالهای مختلفی را میبینیم و این ما هستیم که انتخاب میکنیم کدام تصویر پخش شود. باید کنترل ذهن را در دست بگیریم و تمرین کنیم تا ذهن را به زمان حال بیاوریم و یاد بگیریم که در زمان حال زندگی کنیم تا آرامش داشته باشیم. زندگی کردن در لحظه حال؛ یعنی آنچه را که از دست دادهایم، در فکر آن نباشیم و اضطراب آینده و اتفاقات آن را نداشته باشیم. نه اینکه بگوییم فقط همین لحظه را دریابیم و در لحظه خوش باشیم.
باید به گذشته نگاه کنیم و از آن درس بگیریم. از شکستها، پل پیروزی بسازیم و از ناکامیهای گذشته، کام بسازیم و برای آینده هدف مشخص کنیم و برنامهریزی کنیم و در زمان حال زندگی کنیم. «از دی که گذشت هیچ از او یاد مکن، فردا که نیامده است فریاد مکن» باید با کنترل ذهن در حالت نرمال باشیم؛ اگر از حالت نرمال خارج شویم یا وارد اضطراب یا وارد افسردگی میشویم؛ پس این بر عهده خود ماست که با کنترل ذهن در لحظه حال زندگی کنیم.
تفکرات، تصورات، تخیلات و بهطور کلی ذهن ما تعیین کننده است که آیا در گذشته زندگی میکنیم یا در آینده و یا در زمان حال زندگی میکنیم؟ آیا افسردهایم یا مضطرب و یا در آرامش هستیم؛ اگر به تفکرات خودمان واقف باشیم، میبینیم که همه چیز در تفکرات ماست. ذهن ما روی مسائل متعدد میچرخد. مهم این است که ما روی کدام مسئله متمرکز میشویم. آیا روی مسئلهای توقف میکنیم که برای ما افسردگی یا اضطراب میآورد یا روی فکری متمرکز میشویم که برایمان آرامش میآورد؟ وقتی با فکر کردن به یک موضوع مثل خوره، خودمان را میخوریم؛ درست مثل این است که درون جهنم هستیم و با شعلههای آتش میسوزیم؛ ولی اگر در همان لحظه افکارمان را عوض کنیم و توجهمان را از روی آن فکر برداریم به آرامش میرسیم. «دوزخ شرری ز رنج بیهوده ماست، فردوس دمی ز وقت آسوده ماست»
اگر بتوانیم در لحظه حال زندگی کنیم هیچ غصهای به ما نمیرسد؛ چون بعضی اوقات که در لحظه حال زندگی میکنیم به هیچ چیز فکر نمیکنیم؛ مثل وقتی که شنا میکنیم یا وقتی که سیدی مینویسیم؛ چون نوشتن سیدی ما را متمرکز میکند و به غیر از نوشتن سیدی نمیتوانیم به هیچ چیز دیگر فکر کنیم و تمام توجه ذهن ما به کلمات و لغات است. نوشتن سیدی، یعنی در زمان حال زندگی میکنیم. در حقیقت با نوشتن سیدی مدیتیشن میکنیم.
برداشت من از سیدی چالش این است که اگر بتوانیم کنترل ذهنمان را به دست بگیریم بودن در لحظه را درک میکنیم و به معنای واقعی زندگی میکنیم. زمانیکه بهروی ذهنمان کنترلی نداریم با افسردگی در گذشتههایی سیر میکنیم که هیچ چیز آن را نمیتوانیم تغییر بدهیم و یا در اضطراب و نگرانی آیندهای هستیم که نمیدانیم چه اتفاقاتی در انتظار ماست یا با خاطرات گذشته حسرت میخوریم یا با ترسهای آینده نگرانیم و از زندگی در لحظه حال محروم میشویم.
در کتاب شریف آمده است که «مومنان واقعی نه نگران آیندهاند و نه حسرت گذشته را میخورند»؛ یعنی در لحظه حال حضور دارند. زندگی در لحظه حال، یعنی اینکه به خداوند اعتماد کنیم و جریان زندگیمان را به او بسپاریم و بار سنگین خاطرات گذشته و اندوه از دست دادنها و ترسهای آینده را به زمین بگذاریم و آزاد و رها باشیم و از تلخیهای گذشته عبور کنیم. انسانهایی که به ما بدی کردند را ببخشیم و خودمان را از رنج بیهوده رها کنیم.
منبع: سیدی چالش ۱
رابط خبری: همسفر نازنین مرزبان خبری
نویسنده و ویراستار: همسفر آرزو رهجوی راهنما همسفر راضیه (لژیون چهارم)
ارسال مطلب: همسفر طیبه رهجوی راهنما همسفر حلیمه (لژیون سوم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی سمنان
- تعداد بازدید از این مطلب :
5235