English Version
This Site Is Available In English

از سرزنش تا شناخت؛ روایت همسفران از صورت‌مسئله اعتیاد

از سرزنش تا شناخت؛ روایت همسفران از صورت‌مسئله اعتیاد

همسفر زهرا (ح)
سال‌ها بود که صورت‌مسئله اعتیاد برای جهانیان مجهول باقی مانده بود و راه‌حل منطقی و درستی برای آن وجود نداشت. فرد مصرف‌کننده در زمان عدم مصرف، حال مساعدی نداشت و چه‌بسا دچار مشکلات جسمی شدیدی می‌شد. متأسفانه هنوز هم در بسیاری از نقاط دنیا، شناخت دقیق و درستی از اعتیاد و تخریب‌های آن وجود ندارد و همین ناآگاهی مسیر درمان را به بیراهه کشانده است. بزرگ‌ترین دستاورد کنگره۶۰ در حوزه اعتیاد، مشخص کردن و باز کردن همین صورت‌مسئله بود. ما در کنگره آموختیم که اعتیاد چیست، چه تخریب‌هایی بر سیستم‌های حیاتی انسان می‌گذارد و چگونه می‌توان این خسارت‌ها را جبران کرد. در بیرون از کنگره، گاهی به اشتباه از روش‌های سقوط آزاد استفاده می‌کنند؛ چرا که درمان را تنها یک مسئله روانی یا اراده‌ای می‌پندارند و از فیزیولوژی تخریب‌شده بدن بی‌خبرند؛ اما آقای مهندس با مشخص کردن دقیق صورت‌مسئله، به ما نشان دادند که بیماری اعتیاد، سه ضلع اصلی دارد: «جسم، روان و جهان‌بینی». روش DST به ما کمک می‌کند که فرد مصرف‌کننده، به‌صورت تدریجی و اصولی، ضمن ادامه زندگی روزمره، جسم و روان خود را بازسازی کرده و به تعادل برساند. در حالی که جسم و روان در طول بازه زمانی ۱۰تا۱۱ماه به درمان می‌رسند، بخش جهان‌بینی زمانی مشخص ندارد. این بخش نیازمند استمرار در حضور، گوش دادن و نوشتن سی‌دی‌ها، مطالعه کتاب‌ها و کاربردی کردن آموزش‌هاست تا فرد به‌تدریج جهان‌بینی خود را ارتقا دهد. من بر این باورم که وقتی صورت‌مسئله یک مشکل به‌درستی شناخته شود، نیمی از راه درمان طی شده و پیدا کردن راه‌حل امکان‌پذیر می‌شود. خدا را سپاسگزارم که در کنگره۶۰ با صورت‌مسئله اعتیاد و راه درمان اصولی آن آشنا شدیم. امیدوارم روزی تمامی انسان‌های درگیر این بیماری، با آموزش‌های صحیح و شناخت مسیر درست، به رهایی و آرامش پایدار برسند.

همسفر نجمه
پیش از ورود به کنگره۶۰، رهایی از اعتیاد برای من مسئله‌ای حل‌نشدنی و محال بود؛ چرا که راه‌های مختلفی را برای ترک تجربه کرده بودیم و همواره می‌شنیدم که یک فرد مصرف‌کننده هرگز نمی‌تواند به‌طور کامل از بند مواد رها شود و همیشه درگیری ذهنی با مواد باقی می‌ماند. درواقع، صورت‌مسئله اعتیاد سال‌ها برای ما مجهول بود؛ درست مانند بسیاری از مسائل دیگر که تا زمانی که صورت‌مسئله‌شان مشخص نشود، راه‌حلی برایشان پیدا نخواهد شد. تا زمانی که ندانیم یک مشکل چرا و چگونه به وجود آمده است، قطعاً نمی‌توانیم راهکار مناسبی برای برطرف کردن آن بیابیم. خوشبختانه در کنگره۶۰، صورت‌مسئله اعتیاد به‌درستی شکافته و برای آن راهکار قطعی پیدا شد. روش DST مهندس دژاکام توانسته است انسان‌های زیادی را به رهایی پایدار برساند؛ زیرا در این متد، اعتیاد نه یک رفتار ضداخلاقی یا بیماری روانی لاعلاج، بلکه یک بیماری جسمی روانی شناخته شده است که مستقیماً سیستم‌های حیاتی بدن را هدف قرار می‌دهد. مصرف مواد مخدر باعث می‌شود سیستم تولید مواد شبه‌افیونی بدن، از جمله دوپامین، سروتونین و انکفالین‌ها دچار اختلال شود. این مواد که به‌صورت طبیعی و در زمان مناسب توسط بدن ترشح می‌شوند، بر اثر مصرف مواد مخدر از تعادل خارج شده و فرد برای تأمین نیاز حیاتیِ بدن خود، ناگزیر به مصرف مواد وابسته می‌شود. به باور من، یکی از مهم‌ترین آموزه‌های کنگره این است که وقتی صورت‌مسئله یک معضل به‌درستی روشن شود، مسیر درمان هموار می‌گردد. امیدوارم همان‌طور که مسئله اعتیاد در کنگره۶۰، با درایت و تفکر عمیق جناب مهندس دژاکام و همراهی و ازخودگذشتگی خانواده محترم ایشان به درمان قطعی رسید، در آینده نیز با همین تفکر و اندیشه صورت‌مسئله بسیاری از بیماری‌های صعب‌العلاج دیگر شناخته شده و درمان آن‌ها کشف شود.

همسفر مهری

قبل از آشنایی با کنگره۶۰، دنیای اعتیاد را تنها در لجاجت، خودخواهی و بی‌ارادگی مسافرم می‌دیدم. این نگاه، مرا هر روز خسته‌تر و ناامیدتر می‌کرد و پرسش همیشگی‌ام این بود: چرا تلاش‌های ما برای ترک، هیچ‌گاه نتیجه نمی‌دهد؟ اما آشنایی با «صورت مسئله اعتیاد» در کنگره۶۰، دریچه تازه‌ای به روی من گشود. دریافتم که اعتیاد صرفاً یک مسئله اخلاقی یا ناشی از ضعف اراده نیست بیماری است که در آن، سیستم‌های طبیعی و بیوشیمیایی بدن دچار تخریب و عدم تعادل شده‌اند. برای من به عنوان یک مادر، درک «سیستم ایکس» بسیار راهگشا بود؛ زیرا متوجه شدم که مواد مخدر بیرونی به‌تدریج جایگزین مواد مخدر طبیعی بدن شده‌اند و سیستم‌های تولیدکننده این مواد، از حالت تعادل خارج گشته‌اند. اکنون دلیل شکست ترک‌های ناگهانی گذشته را به خوبی درک می‌کنم. ما تصور می‌کردیم با قطع مصرف مواد، همه‌چیز تمام می‌شود؛ غافل از اینکه جسم و سیستم‌های آسیب‌دیده، برای بازسازی و بازگشت به تعادل، نیاز به زمان و روشی اصولی دارند. صورت مسئله اعتیاد به من آموخت که برای درمان، باید «جسم، روان و جهان‌بینی» به‌تدریج به تعادل برسند و این مسیر نیازمند زمان، آموزش و متد صحیح است. روش DST و داروی OT به ما ثابت کرد که درمان اعتیاد می‌تواند به شکلی اصولی و موفق انجام شود. این آگاهی، بار سنگین قضاوت و سرزنش را از دوش من برداشت. امروز به جای اینکه رفتارهای ناشی از بیماری را فقط با خشم و ناراحتی ببینم، سعی می‌کنم با آموزش‌های کنگره۶۰، صبورتر باشم و نقش خود را به‌عنوان یک همسفر بهتر بشناسم. یاد گرفته‌ام که برای درمان باید شکیبا باشم و بپذیرم همان‌طور که بیماری به‌تدریج ایجاد شده، بازسازی و رسیدن به تعادل نیز نیازمند زمان است. امروز با شناخت صورت مسئله اعتیاد، به‌جای ناامیدی، به رهایی ایمان دارم و خداوند را برای قرار گرفتن در مسیر کنگره۶۰ شاکرم.

همسفر سادات
در مورد اعتیاد، باید بگویم زمانی درمان اعتیاد امکان‌پذیر شد که آقای مهندس، صورت‌مسئله اعتیاد را شناختند و برای درمان آن، «شناخت انسان» و «شناخت مواد» را مطرح کردند. مثلث درمان شامل جسم، روان و جهان‌بینی است و هر سه ضلع آن اهمیت دارند. وقتی آقای مهندس بیان کردند که اعتیاد یک بیماری است، این موضوع تأثیر عمیقی بر من همسفر گذاشت و نگاهم را به مسافرم تغییر داد. منی که قبلاً با خشم داد می‌زدم «معتاد»، حالا که مسافرم هنوز به کنگره نیامده است، وقتی مواد ندارد، خودم همراهی‌اش می‌کنم و سعی می‌کنم شرایط او را بهتر درک کنم. اعتیاد بیماری‌ای است که هم در صور آشکار و هم در صور پنهان اثر می‌گذارد. صورت‌مسئله، نه‌تنها در اعتیاد، بلکه در تمام مسائل زندگی کاربرد دارد. من زمانی می‌توانم مشکلم را حل کنم که بفهمم مشکل از چیست و چرا برای من به وجود آمده است. به‌جای اینکه فقط بپرسم «چرا؟»، با خودم می‌گویم: چطور می‌توانم آن را حل کنم. وقتی صورت‌مسئله را درست پیدا کنم، راه‌حل نیز برایم روشن‌تر می‌شود. یادم می‌آید در دوران تحصیل، در درس ریاضی خیلی خوب بودم و موفقیتم بر این اساس بود که وقتی با یک مسئله ریاضی روبه‌رو می‌شدم، داده‌های مسئله را جداگانه برای خودم می‌نوشتم، زیر آن‌ها خط می‌کشیدم و مجهول را پیدا می‌کردم. به این شکل، حل مسئله برایم خیلی راحت و لذت‌بخش بود. آقای مهندس نیز با تفکر و شناخت درست، صورت‌مسئله اعتیاد را پیدا کردند و راه درمان را برای ما روشن ساختند. امروز من همسفر می‌دانم که برای حل هر مشکلی، پیش از هر چیز باید صورت‌مسئله آن را درست بشناسم؛ چرا که وقتی مسئله را درست ببینم، پیدا کردن راه‌حل برایم آسان‌تر خواهد بود.

رابط خبری: همسفر بتول رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون نوزدهم)
عکاس خبری: همسفر اعظم رهجوی راهنما همسفر فاطمه (لژیون دوم)
ارسال: همسفر شهناز رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون چهارم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی سهروردی اصفهان

ویژه ها

دیدگاه شما





۰ دیدگاه

در حال بارگذاری دیدگاه‌ها...