یک دیدگاه جامع درباره جهانبینی مبتنی بر شناخت انسان، با تأکید بر مفاهیم نفس، روح، جن، و تأثیر آنها بر انتخابها و تکامل بشریت وجود دارد. برنامه جهانبینی بر پایه شناخت انسان بنا شده است. برای درک حقیقت وجودی انسان و ماهیت اصلی او لازم است مفاهیم نفس، روح و جن را بشناسیم. این شناخت به ما کمک میکند مسیر درست زندگی را انتخاب کنیم و به تکامل برسیم.
نفس تعیینکننده موجودیت انسان است و دارای خواستههایی است. نوزاد از بدو تولد دارای نفس است. نفس، همراه با روح و جن، جسم را اداره میکند و تمایلات و خواستههای انسان را شکل میدهد. انتخابهای ما، چه خیر و چه شر، بسته به مرتبه نفس ماست.
روح: در رأس مثلثی قرار میگیرد که شامل نفس و جن نیز میشود و به آن نفس واحده میگویند. روح خبیث یا پلید نداریم. روح نماد پاکی، نیکی و خوبی است و وظیفه پالایش و صیقل دادن نفس را بر عهده دارد. روح، نفس را در جهت ارزشها و قوانین الهی، راهنمایی میکند.
جن: در کنار نفس، جسم را اداره میکند. جن دارای دو جنبه است؛ میتواند در مسیر ارزشهای الهی حرکت کرده و با روح و عقل همکاری کند، یا میتواند به سمت نیروهای تخریبی و ضد ارزشها متمایل شود. اگر جن در جهت ارزشهای الهی هدایت شود، نفس از مرحله نافرمانی به فرمانبرداری میرسد و به نفس مطمئنه تبدیل میشود.
دوری از ضد ارزشها تأثیر مستقیم بر تکامل نفس و قرار گرفتن در مسیر الهی دارد. وقتی انسان دروغ میگوید یا مرتکب اعمال ضد ارزشی دیگری میشود، در واقع به نیروهای منفی درون خود (جن) اجازه میدهد بر روح و عقل او غلبه کنند. این امر مانع از پالایش نفس میشود و انسان را از رسیدن به مرحله نفس مطمئنه و مدینه فاضله دور میکند.
تفاوت اصلی انسان و حیوان در اختیار است. حیوانات بر اساس غریزه عمل میکنند، اما انسان دارای اختیار است. این اختیار به او اجازه میدهد در دو راهی خیر و شر، یکی را انتخاب کند. این انتخابها هستند که مسیر تکامل انسان را تعیین میکنند و او را از حیوانات متمایز میسازند.
نظام هستی بر مبنای اضداد استوار است و این عین عدالت و برای آگاهی ما انسانها است. وجود اضداد مانند شب و روز، کینه و محبت، سلامتی و بیماری، سیری و گرسنگی، تاریکی و روشنایی، به ما کمک میکند تا ارزش هر کدام را درک کنیم. اگر شر نباشد، خیر معنی پیدا نمیکند و اگر بیماری نباشد، قدر سلامتی را نمیدانیم. این تضادها زمینه را برای شناخت عمیقتر و تکامل انسان فراهم میکنند.
ما نمیتوانیم به ذات خداوند پی ببریم و از او شناخت درستی داشته باشیم، زیرا ضد خدا چیزی وجود ندارد. خداوند یکتا و بیهمتاست و هیچ چیز در مقابل او قرار نمیگیرد که بتوان با آن مقایسه کرد و ذات او را شناخت. این موضوع نشان میدهد که شناخت ما از خداوند باید از طریق صفات و افعال او باشد، نه از طریق مقایسه با ضد آن.
بشر همواره در حال تکامل است و گذشته، حال و آینده همگی در حلقه زندگی ما حضور دارند. این یعنی تجربیات گذشته بر حال و آینده ما تأثیر میگذارند و ما از آنها درس میگیریم تا به سمت تکامل حرکت کنیم. انسان در طول این مسیر، با انتخابهای خود، مرتبه نفس خود را ارتقا میبخشد. انسانها بر اساس درجه آنها در برابر فرامین الهی و ارتباطشان با نفس، روح و جن درونشان به سه دسته تقسیم میشوند:
گروه اول (انسان): این افراد کاملاً تسلیم فرامین و قوانین خداوند هستند و آنها را اجرا میکنند. آنها به حرف روح که نماد خوبی، پاکی است، گوش میدهند. جن در وجودشان هست؛ اما چون در مسیر صراط مستقیم هستند، تسلیم نفس و همراه آن است. این گروه اعمال ضد ارزشی مانند غیبت، فساد و ظلم را انجام نمیدهند.
گروه دوم (انس و جن): این افراد در تسلیم شدن به فرامین الهی تردید دارند. آنها گاهی به حرف جن و نیروهای منفی گوش میدهند و گاهی نیز به روح که آنها را به خوبی و راه راست دعوت میکند. این گروه با تلاش و کوشش و انتخاب مسیر درست، میتوانند به مقصد تکامل برسند.
گروه سوم (جن جن): این افراد هیچیک از فرامین الهی را نمیپذیرند و شدیداً به نیروهای تخریبی وفادار هستند. آنها با راستی و درستی کاری ندارند و به راحتی مرتکب جنایت و قتل میشوند و از این کار پشیمان نمیشوند. در این گروه، نفس و جن با هم متحد میشوند و اصلاً به روح کاری ندارند، و حکومت در اختیار جن قرار میگیرد که کارش تخریب و نابودی است.
از مطالب فوق نتیجه میشود که با آگاهی از جهان درون و برون و شناخت مفاهیم کلیدی مانند نفس، روح و جن، میتوان در مسیر صراط مستقیم حرکت کرد. و با درک درست از جهان هستی و ایمان به الزام وجود اضداد، در حل مشکلاتمان و حرکت در مسیر تکامل کوشا و صبور باشیم تا به آرامش و بهشت درون برسیم.
منبع: سی دی روح و جن
نویسنده: همسفر مریم محمدزاده رهجوی راهنما همسفر فرزانه(لژیون اول)
ویرایش: همسفر مریم رهجوی راهنما همسفر فرزانه (لژیون اول)
ارسال: همسفر لیلا نگهبان سایت
همسفران نمایندگی دزفول
- تعداد بازدید از این مطلب :
628