قضاوت و جهالت نگاهی عمیق به یک تاریکی پنهان است. دو واژهای هستند که در ظاهر ساده و تکراری به نظر میرسند؛ اما در بطن خود ریشه بسیاری از ناهنجاریهای رفتاری، ارتباطی و اجتماعی را در دل دارند. دستورجلسه «قضاوت و جهالت» در کنگره۶۰ فرصتی برای بازنگری در رفتارها، نگرشها و عملکرد فردی و جمعی است؛ چراکه بسیاری از زخمهایی که انسانها بر دل یکدیگر میگذارند، نه از روی دشمنی بلکه از روی نادانی و قضاوتهای نابهجا نشأت میگیرد.
قضاوت چیست و چرا در کنگره۶۰ ناپسند شمرده میشود؟ قضاوت در معنای عام داوری کردن درباره دیگران است؛ اما در کنگره۶۰، قضاوت به معنای صدور حکم قطعی و برداشت ذهنی، بدون درک کامل شرایط و اطلاعات کافی در نظر گرفته میشود. این نوع قضاوت برخواسته از ذهنیتی است که بر پایه ظواهر، شنیدهها، مقایسه کردن یا تصورات ناقص شکل گرفته است و بر اساس واقعیتهای مستند نیست.
کنگره۶۰ تأکید دارد که هیچکس جزء خالق هستی، صلاحیت قضاوت قطعی درباره انسانها را ندارد. در مسیر درمان اعتیاد، در رفتار و عملکرد و سبک زندگی، پوشش افراد، شرایط زندگی، مشکلات انسانها، داوری در مورد گذشته افراد، میزان خواست آنها، یا حتی سبک حرکتشان، نه تنها مفید نیست؛ بلکه میتواند انرژی مخرب ایجاد کند.
قضاوت کردن معمولاً از این عوامل ناشی میشود: ناآگاهی از حقیقت درونی انسانها، ذهنیتهای قالبی و پیشفرضهای اشتباه، مقایسه کردن دیگران با خود، ضعف در محبت و شفقت انسانی، حسادت، خودکمبینی و موارد دیگر
جهالت، دشمن خاموش و ریشه بسیاری از دردهای بشریت است. جهالت، فقط به معنای بیسوادی نیست. در کنگره۶۰، جهالت به معنای عدم کاربردی کردن دانایی است؛ یعنی ناتوانی در شناخت، تشخیص، تحلیل و تصمیمگیری درست میباشد. فرد جاهل ممکن است که تحصیلات بالایی داشته باشد؛ اما بهدلیل نداشتن مثلث دانایی (تفکر، آموزش و تجربه) دچار اشتباهات مکرر در زندگی شود. درمان اعتیاد و حتی موفقیت یک همسفر در مسیر کنگره، بدون درمان جهالت ممکن نیست. جهالت فرد را در تاریکیها نگه میدارد، او را از خود و دیگران دور میکند و باعث میشود که حقیقت را نبیند یا حتی انکار کند.
رابطه تنگاتنگ بین قضاوت و جهالت چگونه است؟ در بسیاری از موارد، قضاوت نابهجا ثمره مستقیم جهالت است. وقتی کسی از شرایط، پیشینه، رنجها و تلاشهای یک انسان بیاطلاع باشد؛ اما درباره او نظر قطعی میهد، این عمل نشانه جهالت او میباشد، به همین دلیل است که کنگره۶۰ آموزش میدهد که (تا دانایی نباشد، عدالت به وجود نمیآید و تا عدالت نباشد، قضاوت ممکن نیست.)
آموزش، تنها راه عبور از جهالت است، کنگره۶۰ با طراحی ساختار آموزشی منظم، سیدیهای اقای مهندس دژاکام و استاد امین، جلسات هفتگی، مشارکتها و حضور در خدمت، بستری فراهم کرده تا اعضا بتوانند دانایی خود را از طریق سه ضلع اصلی (تفکر، تجربه و آموزش) افزایش دهند. تنها با بالا رفتن سطح دانایی و صدالبته کاربردی نمودن آن در پندار، گفتار و کردار است که میتوان از دام جهالت رها شد و قضاوتهای ناسالم را کنار گذاشت.
تأثیر قضاوت و جهالت در روند درمان چیست؟ درمان اعتیاد و درمان همسفران سفری از ظلمت به نور است؛ اگر در این مسیر فرد با قضاوت دیگران روبهرو شود یا خود درگیر قضاوت دیگران باشد، انرژی حرکت کاهش یافته و حتی ممکن است که منجر به توقف یا بازگشت گردد، همچنین اگر همسفر یا مسافر در تاریکی جهالت از باقی بمانند، قدرت تحلیل مسیر و درک صحیح از آموزشها را نخواهند داشت.
توصیههایی از آموزههای کنگره۶۰:
(قضاوت، نشانه جهالت است؛ پس قبل از قضاوت کردن، آگاهی خود را افزایش دهیم.
هیچکس را از روی ظاهر، رفتار یا گذشتهاش داوری نکنیم.
سه ابزار مهم برای خروج از قضاوتگری؛ محبت، خدمت و پذیرش است.
با دانایی، ذهن خود را از تاریکیهای جهالت پاکسازی کنیم.)
دستورجلسه «قضاوت و جهالت» یکی از بنیادیترین مفاهیم در سیر تربیتی و آموزشی کنگره۶۰ است. برای رشد، تعالی، درمان و رسیدن به آرامش لازم است که ابتدا از دایره قضاوت بیرون بیاییم و با آموزشپذیری، دانایی خود را گسترش و به دانایی موثر تبدیل نماییم. افرادی که درگیر قضاوت کردن میشوند، بیتردید روزی مورد قضاوت قرار خواهند گرفت.
(هر چه با هر که کنی
برتو همان میگذرد)
اگر دائماً مورد قضاوت ناعادلانه دیگران قرار گرفته میشویم باید به خاطر داشته باشیم که (ازکوزه همان برون تراود که در اوست.) جهان آینهای از رفتار ما میباشد؛ پس اگر با دانایی و محبت بنگریم، جهان نیز با ما مهربانتر خواهد بود.
منابع: آموزشهای مهندس حسین دژاکام و استاد جهانبینی امین دژاکام سیدیهای آموزشی با موضوع «قضاوت»، «جهالت»، «دانایی و دانایی موثر»
نویسنده: همسفر ریحانه رهجوی راهنما همسفر فاطمه (لژیون ششم)
رابط خبری: راهنمای تازهواردین همسفر زهرا رهجوی راهنما همسفر فاطمه (لژیون ششم)
ویراستار: همسفر زهرا نگهبان سایت
ارسال: همسفر بهاره رهجوی راهنما همسفر معصومه (لژیون دهم)
همسفران نمایندگی امین قم
- تعداد بازدید از این مطلب :
109