در سیدی «نیروهای بازدارنده»، استاد امین ذهن انسان را به یک استخر انرژی تشبیه میکند. او توضیح میدهد که ذهن و روح ما همانند یک مخزن هستند که انرژی از ورودیهایی وارد آن میشود و از خروجیهایی خارج. در این فرایند، چیزی که ما تجربه میکنیم، حس است. حس، در واقع حالتیست که از افزایش یا کاهش انرژی در ذهن و وجود ما بهوجود میآید.
هر زمان که انرژی دریافت میکنیم و این دریافت با کیفیت مثبت همراه است، در ما احساس شادی، آرامش یا لذت شکل میگیرد. اما اگر انرژی از ما خارج شود یا کیفیتش منفی باشد، ممکن است احساس ضعف، خشم، ترس یا اندوه را تجربه کنیم. بنابراین، استاد تأکید دارد که برای شناخت بهتر خودمان و درک مسیر زندگی، باید با ماهیت انرژی و نحوهی تأثیر آن بر ذهن و روحمان آشنا شویم.
استاد امين در ادامه به دو بُعد اصلی انرژی اشاره میکند؛ کمیت انرژی به معنی میزان یا مقدار انرژیای که در اختیار داریم و کیفیت انرژی یعنی خالص بودن و پاکی آن. مثالی که استاد امين برای درک بهتر این موضوع میآورد، بسیار گویاست. تصور کنید فردی انرژی زیادی دارد (مثلاً توان جسمی، فکری یا انگیزهی فراوان) اما این انرژی با حسهایی مثل خشم، نفرت یا ترس آلوده شده. در این حالت، آن انرژی نه تنها سازنده نیست، بلکه میتواند ویرانگر باشد. در مقابل، فردی دیگر ممکن است انرژی زیادی نداشته باشد، اما کیفیت انرژیاش بالا و پالایشیافته باشد. چنین فردی آرام، متفکر و آگاه عمل میکند، هرچند شاید توان اجراییاش پایینتر باشد.
پس نتیجه این است که برای رشد و تعالی، باید هم میزان انرژی را بالا ببریم و هم آن را پالایش کنیم تا کیفیت آن افزایش یابد. این انرژی، اگر پاک و متعادل باشد، تبدیل به قدرتی میشود که به کمک آن میتوانیم با مسائل و چالشهای زندگی روبهرو شویم و مسیر درستی را انتخاب کنیم.
اما در این مسیر موانعی وجود دارد که استاد امين آنها را «نیروهای بازدارنده ذهن» مینامد. این نیروها مانند امواج منفی و مزاحم، مسیر جریان طبیعی انرژی را مختل میکنند. استاد این امواج را در قالب «مثلث جهالت» معرفی میکند که از ترس، ناامیدی و منیت تشکیل شده است. این سه نیرو، اگر در ذهن ما شکل بگیرند و باقی بمانند، باعث میشوند که انرژی ما در مسیر اشتباهی هدایت شود یا اصلاً از حرکت باز بماند.
ترس باعث فلج شدن ذهن و عدم تصمیمگیری میشود. فردی که درگیر ترس است، نمیتواند تفکر کند، تحلیل کند یا حتی قدم اول را بردارد. ناامیدی، جریان انرژی را به طور کامل متوقف میکند و فرد در حالت سکون و خمودگی باقی میماند. انگار استخر انرژی به مردابی ساکن تبدیل میشود. منیت نیز یکی از مخربترین نیروهاست؛ چون باعث میشود انسان خودش را بالاتر از آنچه هست ببیند و از آموزشپذیری، تجربهاندوزی و پذیرش محروم شود.
استاد امین توضیح میدهد که این نیروهای بازدارنده همیشه در ذهن انسانها وجود دارند، اما مسئله اصلی این است که چگونه با آنها برخورد کنیم. سه مرحلهی مهم برای عبور از این امواج وجود دارد که اولین مرحله شناخت است. تا زمانی که متوجه نباشیم دچار ترس یا منیت شدهایم، هیچ تغییری امکانپذیر نیست. باید حضور این نیروها را در خودمان تشخیص دهیم. دومین مرحله تحلیل و داناییست؛ یعنی وقتی این نیروها را شناختیم، باید بدانیم چگونه عمل میکنند، از کجا آمدهاند و چه تأثیری بر زندگی و رفتار ما دارند. مرحله آخر هم مقابله یا فاصلهگیری آگاهانه است؛ به این معنا که اگر داناییمان کافی باشد، میتوانیم بهدرستی با آنها روبهرو شویم و اگر هنوز آمادگی مقابله را نداریم، میتوانیم آگاهانه از آنها فاصله بگیریم و درگیرشان نشویم.
در ادامه، استاد امين به نقش تفکر، تجربه و آموزش در رشد دانایی اشاره میکند. این سه، پایههای «مثلث دانایی» هستند که نقطهی مقابل مثلث جهالت قرار دارند. با استفاده از این ابزارها، میتوانیم ذهن را شفاف، آگاه و زنده نگه داریم.
وقتی که ما از نیروهای بازدارنده عبور میکنیم، ذهن ما به مرحلهای میرسد که حتی آلودگیهای بسیار ظریف و نامرئی را نیز حس میکند. مثل آبی که آنقدر شفاف است که با کوچکترین کدری، تغییرش حس میشود. چنین ذهنی، به شدت حساس، پالوده و آماده دریافت حقایق است.
در نهایت، استاد امين به یک نکته مهم اشاره میکند؛ عبور از نیروهای بازدارنده، نیازمند تمرین، صبر، تکرار و خودشناسی عمیق است. هیچکس در یک شب ره صد ساله را نمیرود، اما اگر یاد بگیریم که با ذهنمان صادق باشیم، احساساتمان را تحلیل کنیم و در برابر امواج منفی از جایگاه دانایی و نه احساس، واکنش نشان دهیم، آنگاه مسیر تکامل برایمان هموارتر خواهد شد.
نویسنده: همسفر غزل رهجوی راهنما همسفر نسرین (لژیون یکم)
ویرایش و ارسال: همسفر نگین رهجوی راهنما همسفر عطیه (لژیون سوم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی ارتش
- تعداد بازدید از این مطلب :
13