در قسمت اول سیدی گفته میشود: وقتی مطلبی را میخوانیم، بهتر است مطالعه ما سطحی و روزنامهوار نباشد. برای اینکه بتوانیم به درک مطالب پی ببریم؛ باید با تفکر لازم مطالب را عمیق حس و درک کنیم. استاد امین در این سیدی حقههای نفس را نام میبرد. یکی از این حقهها، حقه فراموشی است که خیلی آهسته، بینقص و نرم بدون اینکه متوجه شویم وارد عمل میشود. زمانیکه ما با حقه روبهرو میشویم، مسائلی که برای ما مهم و ارزشمند بود، میزان اهمیت آن پایین میآید. مثلاً خدمت کردن در کنگره۶۰ که احساس خود را از دست میدهیم.
مطلب دیگری که باعث گمراهی نفس ما میشود، حس نیاز و وسوسه است که ما باید تفاوت این دو را بدانیم. بهطور مثال در غذا خوردن، ما وقتی یک غذای خوب و به مقدار کافی خوردیم، گاهی وسوسه بهسراغ ما میآید تا غذای بیشتری بخوریم. در این مواقع باید به خودمان زمان دهیم و پس از مدتی این حس در ما از بین میرود. حس نیاز زمانی است که ما غذا نخوردهایم و احساس ضعف و گرسنگی میکنیم و با گذشت زمان این حس از بین نمیرود.
از حقههای دیگر نفس، القائات ناگهانی است که در مسائل روزمره با این القائات برخورد میکنیم. بهطور مثال در حال انجام کاری هستیم، یکمرتبه به ما القاء میشود که به آن طرف خیابان برویم؛ باید در این مواقع بیشتر فکر کنیم و یکمرتبه کار را انجام ندهیم؛ زیرا این تصمیمات ناگهانی میتوانند به ما آسیب وارد کنند. یکی دیگر از حقههای نفس «تو نمیتوانی» است. اینجا شخص برای اینکه ثابت کند میتواند آن کار را انجام دهد، انجام میدهد و به خود آسیب میزند.
برداشت من از سیدی این بود که عقل میخواهد در جهت درست فرمان صادر کند؛ اما خیلی وقتها میبینیم همین عقلی که براساس تفکر و عدالت فرمان صادر میکند، دچار اشتباه شده است. دلایل اشتباه کردن عقل این است که حس انسان آلوده شده است یا اطلاعات نادرست به عقل رسیده است.
منبع: نفس ۲
نویسنده: همسفر معصومه رهجوی راهنما همسفر فوزیه (لژیون نهم)
رابطخبری: همسفر آزاده رهجوی راهنما همسفر فوزیه (لژیون نهم)
ویرایش: همسفر سمیه رهجوی راهنما همسفر زهره (لژیون هفتم) دبیر اول سایت
ارسال: همسفر زهرا رهجوی راهنما همسفر فهیمه (لژیون ششم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی شهرری
- تعداد بازدید از این مطلب :
41