English Version
English

ظرفیت یعنی دانایی

ظرفیت یعنی دانایی

یازدهمین جلسه از دوره ششم کارگاه‌های آموزشی عمومی مسافران و همسفران کنگره ۶۰ خیام نیشابوری در روزهای پنجشنبه، با استادی راهنما مسافر مهدی و نگهبانی مسافر احمد و دبیری مسافر علی با دستور جلسه « ظرفیت و مسئولیت  قبله گم کردن ، نق زدن ، حاشیه » و پنجمین سال رهایی راهنمای تازه واردین مسافر علی در تاریخ 30 فروردین 1403 ساعت ۱۷ آغاز به کار نمود.

خلاصه سخنان استاد:

سلام دوستان مهدی هستم یک مسافر؛ از نگهبان و دبیر عزیز تشکر می‌کنم که این فرصت را در اختیار من قرار دادند تا خدمت کنم و آموزش بگیرم. جلسه امروز شامل دو بخش می‌شود. در بخش اول دستور جلسه هفتگی هست و در ادامه جلسه و بخش دوم، پنجمین سال رهایی راهنمای تازه واردین آقای علی را جشن می‌گیریم. دستور جلسات هفتگی کنگره 60 هرکدام در جای خود بسیار مهم است و درک و فهم و اجرای آن‌ها در زندگی ( به‌طور عام) و در افکار و اعمال و عملکرد ما در کنگره ( به‌طور خاص) تأثیرگذار است و ما را به تعادل که فوق درمان است هدایت می‌نماید . دستور جلسه این هفته نیز از این امر مستثنی نیست و از سه بخش تشکیل‌شده است؛ ظرفیت، مسئولیت، قبله گم کردن.

اول ظرفیت، اسم مصدر عربی از ریشه ظرف به معنای گنجایش، وسع، اندازه، میزان و تحمل است. در جزوه جهان‌بینی 2 به مفهوم مورد نظر کنگره در خصوص ظرفیت اشاره‌ شده است. به‌طور خلاصه اگر استخری را در نظر بگیریم، مقدار آب درون آن کمیت انرژی و میزان زلالی آب کیفیت انرژی و ابعاد و شکل استخر نمایانگر ظرفیت هر شخص می‌باشد که ارتباط مستقیم با دانایی دارد. درواقع ظرفیت بیشتر یعنی دانایی بیشتر و بالعکس. از طرفی در وادی نهم به نقطه تحمل اشاره‌شده است. عنوان‌ شده که هر نیرو نقطه تحملی دارد که اگر از آن بگذریم به آشوب می‌رسیم و باعث تخریب یا به‌ اصطلاح انفجار سلولی می‌شویم. مثلاً اگر به یک شیشه بیشتر از نقطه تحملش فشار وارد کنیم، می‌شکند؛ یا اگر به یک انسان از لحاظ روحی و روانی بیش‌ از حد فشار وارد کنیم، خشمگین شده و از تعادل خارج می‌گردد. بنابراین ظرفیت را می‌توان نقطه تحمل در نظر گرفت که ارتباط مستقیم با دانایی دارد.

دوم مسئولیت. اسم مصدر عربی از ریشه سئل به معنای وظیفه، تکلیف، رسالت، پاسخگو بودن، عهده‌دار اعمال و رفتار شدن. درواقع مسئول کسی است که مورد سؤال قرار می‌گیرد. انسان به ذات مکلف و مسئول است. درواقع چون اختیار دارد، مسئول اندیشه و گفتار و کردار خود می‌باشد. در وادی سوم و چهارم در خصوص مسئولیت انسان صحبت شده مثلاً مسئول درمان اعتیاد، خود فرد است یا مسئول حل مشکلات و سختی‌ها، خود فرد می‌باشد. به‌طورکلی مسئولیت‌های انسان در زندگی بسیار زیاد است و می‌توان در مورد آن ساعت‌ها صحبت نمود یا کتاب‌ها نوشت. اما به نظر من اهم وظایف یک انسان را می‌توان در سه ضلع یک مثلث خلاصه نمود: مسئولیت نسبت به خود، اولین وظیفه یک انسان نسبت موجودیت خودش می‌باشد؛ وظایفی مثل: " حفظ و سالم نگه‌داشتن جسم و روان با رعایت نظافت فردی و تغذیه مناسب و ورزش مفید و خواب کافی و دوری از آنچه برای سلامتی مضر است، کسب درامد از راه درست برای برخورداری از زندگی شرافتمندانه ، تحصیل علم و تجربه ، کسب معرفت و تزکیه و پالایش جهت برخورداری از حس سالم و تفکر سالم و رسیدن به آرامش". مسئولیت نسبت به خانواده که کوچک‌ترین عضو جامعه است . خانواده‌هایی که منسجم بوده و دارای پیوند عاطفی هستند، بستر را برای رشد علمی فرزندان فراهم می‌کنند و باعث رشد و توسعه جامعه می‌گردند. خانواده از سه بخش پدر ،مادر و فرزندان تشکیل‌شده است. هرکدام از این اعضاء بر اساس فرهنگ هر جامعه وظایفی به عهده‌ دارند. درواقع مسئولیت امری دوطرفه است یعنی همان‌طور که پدر و مادر نسبت به فرزندان وظیفه‌دارند فرزندان هم در مقابل مسئولیت دارند. یکی از مهم‌ترین آن‌ها ایجاد و حفظ و رشد پیوند محبت بین اعضاء خانواده می‌باشد .مسئولیت نسبت به جامعه و هستی. انسان موجودی اجتماعی است و برای برطرف کردن نیازهای خود، احتیاج به ارتباط و هم‌زیستی با افراد جامعه دارد. از مسئولیت‌های یک انسان نسبت به جامعه و هستی می‌توان به این موارد زیر اشاره کرد: وظایف محوله نسبت به محل کار، رعایت حقوق دیگران، در زندگی اجتماعی شامل رعایت حقوق همسایه، رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، احترام به فرهنگ و باورهای مردم،  احترام و هم‌زیستی مناسب با طبیعت و کمک به سالم نگه‌داشتن آن، خدمت به همنوع در حد توان از نوع مادی و یا معنوی. به نظر من اگر انسان سه نوع وظیفه ذکرشده را به‌خوبی به انجام برساند، مسئولیت خود را به‌عنوان یک انسان نسبت به قدرت مطلق انجام داده است.

سوم قبله گم کردن. قبله به معنای جهت و مسیر حرکت می‌باشد. درواقع اصطلاح قبله گم کردن به معنای جهت و مسیر را گم کردن است که نتیجه آن هدف را گم کردن و نرسیدن به مقصود است.اما ارتباط بین ظرفیت و مسئولیت چیست؟ سه حالت را می‌توان در خصوص این ارتباط در نظر گرفت: ظرفیت مساوی است با مسئولیت و نتیجه آن می شود تعادل. اگر ظرفیت و دانایی انسان به‌اندازه مسئولیت‌هایش باشد نتیجه آن تعادل است . بدین معنا که شخص به‌خوبی وظایف خود را انجام می‌دهد.

ظرفیت  بزرگ‌تر  از مسئولیت، نتیجه آن می شود ارتقاء. شاید گاهی اتفاق بیفتد که ظرفیت و دانایی انسان بیشتر از مسئولیتش باشد. اگر در ساختار مربوطه مثلاً یک شرکت یا اداره، عدالت ، لیاقت و شایستگی و تخصص افراد اساس تصمیم‌گیری‌ها و کسب جایگاه‌ها باشد، فرد وظایف محوله را به‌خوبی انجام می‌دهد و در ادامه به جایگاه‌های بالاتر دست می‌یابد. در غیر این صورت از توانایی‌های افراد استفاده نمی‌شود و آن ساختار محکوم‌ به سقوط و نابودی است. ظرفیت ، کمتر از  مسئولیت، که نتیجه آن قبله گم کردن است. آنچه موردنظر این دستور جلسه می‌باشد حالت سوم است .درواقع وقتی ظرفیت انسان کمتر از مسئولیت‌هایش باشد نتیجه آن قبله گم کردن است. اگر مصداق این دستور جلسه را در کنگره جستجو کنیم به ما می‌گویند؛ خدمت یعنی مسئولیت و باید ابتدا ظرفیت و دانایی لازم را کسب کنیم و بعد خدمت که در کنگره به‌صورت داوطلبانه است را بپذیریم. کسی که ظرفیت لازم را در خود ایجاد نکند در برخورد با سختی‌ها و دشواری‌های خدمت دچار انفجار سلولی می‌شود و ابتدا به خود و بعد به دیگران که در ارتباط با او هستند آسیب وارد می‌کند. برای بالا بردن ظرفیت تنها راه، افزایش دانایی از طریق آموزش، تجربه و تفکر است. درواقع باید نقطه تحمل خود در مواجه با ناملایمات و سختی‌ها را در طول زمان و با تکرار منظم موضوع افزایش دهیم .

در ادامه جشن پنج سال رهایی راهنمای تازه واردین مسافر علی در کنار همسفر ایشان راهنما همسفر فاطمه و راهنمای محترم همسفرشان، راهنما همسفر نرگس برگزار گردید.

 

عکس: مسافر کمیل رهجوی راهنما مسافر محمد (لژیون سوم)

تایپ و ویرایش: مسافر محمد رهجوی راهنما مسافر محمد (لژیون سوم)

بارگذاری: خدمتگزار سایت، مسافر علیرضا (لژیون ششم)

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .